25 Aralık 2009 Cuma

pembe rüya

pembe rüya bileklik
kopmuş, dağılmış boncuklarınız varsa işte size değerlendirmek için güzel bir fırsat. elinizde kalan birbiriyle uyumlu boncukları çivilere geçirip kalın zincire tutturun. birde boncukların arasına minik boncuklar ve metal aksesuarlar da eklerseniz, oldukça hareketli bir bileklik sahibi olabilirsiniz.ille de aynı tonlarda boncuk kullanmanız şart değil, zıt renklerle de çok şık bir uyum sağlayabilirsiniz.
not: bugün siteye "ellerinize sağlık" adında yeni bir bölüm ekledim. siteden örneğini alıpta yaptığınız elişlerinizi bu bölümde sergileyebilirsiniz. şimdilik sadece betül'ün örümcekli şalı var. umarım sizden gelecek fotoğraflarla zengin bir bölüm olur. elişlerinizin fotoğraflarını saadetkasapoglu@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.
aslı'da blogunda bana link vermiş. teşekkür ederek ben de ona bir link veriyorum. gelen maillerde hep türkçe elişi siteleri soruluyor. bu blogta linklerime eklediğim ilk türkçe elişi blogu. türkçe elişi sitesi arıyorsanız hele de kırkyama seviyorsanız bence gezmeye değer bir blog.

elinizden gelenler 4

bu aralar siteyi fazla ihmal ettiğimden, şikayet mailleri gelmeye başladı yavaş yavaş. bundan böyle daha fazla örnek eklemeye çalışacağım. sizlerin de yardımlarıyla tabi.
cuma akşamı annemden gelir gelmez maillerimi kontrol ettim. ve birbirinden güzel dantel örnekleriyle karşılaştım. serra hanım örnekleri anlatmayla kalmamış yanlarına anılarını da serpiştirmiş. umarım arkadaşınızın izini bulursunuz. belki de ikinizin de elişiye olan merakı sizi bu sitede buluşturur. ne dersiniz?
"evimde ne kadar dantel varsa fotoğrafını çekmeye başladım" diyor serra hanım. yalnız dantelleri çekmeyin, elişi olan herşey kabulümüzdür. kim bilir sizde daha ne cevherler vardır.
serra hanım epeyi örnek gönderdiğinden dantelleri iki kısım halinde yayımlamayı düşündüm. birinci kısım havlu kenarları. ikinci kısım da ise yastık ve yatak odası takımı örneği var. ikinci kısmı daha sonra yayımlamayı düşünüyorum. biraz merak edin bakalım:)
her örneğin yapılışını altına ekledim. söz serra hanımın:

yaprak havlu kenarı
yaprak: bu modeli bir arkadaşım bana yapıp getirmişti yıllar önce. kendisini hayır ile anıyorum. inşallah iyidir çünkü izini kaybettim. birgün tekrar görüşmek nasibolur inşallah.

  1. önce yaprakları (uçlar) tek tek yapın . ikinciyi yaparken birinci ile de birleştirin. sonunda elinizde sadece renkli ipten uç olacak.
  2. file kısmı yapın, arada renk değiştirerek sarı satır ile devam edin. filenin uç kısmına gelince sarı yapraklar ile birleştirerek tamamlayın.
kalp havlu kenarı
kalp: kısa kenardan başlayarak modeli takibedin.

kirpik havlu kenarı
kirpik:

  1. uzun file kenardan başlayın.
  2. uçları için önce istediğiniz uzunlukta zincir çekin, sonra bir kafes yapın, geri kalanını ise doldurarak zincir çekmeye başladığınız yere dönün.
piramit havlu kenarı
piramit:
  1. önce file kısmı yapın, sonra uçları.
  2. son olarak ise renkli iple kenarlara ve piramitlere şekil verin.
çok teşekkürler serra hanım..

delik işi fiskos ve şömentabl

gruba "fiyonk'ta en fazla hangisini görmek istersiniz?" sorulu bir anket açtım. gruptaki yahoo üyesi olan arkadaşlar buradan, yahoo üyesi olmayan arkadaşlar ise mail adreslerine gelen linke tıklayarak ankete katılabilirler. gruba üye olmayanlar da sağ taraftaki kutucuğa mail adreslerini yazıp üye olabilirler. siteyi sizin beklentilerinize göre şekillendirmek için böyle bir anket yapmayı uygun buldum. 20 gün kadar açık kalacak. sonucunu buradan açıklayacağım. çıkan sonuca göre siteyi şekillendirmeyi düşünüyorum. ankete ne kadar çok katılım gerçekleşirse o kadar çok gerçeklik payı olur.

delik işi fiskos
arkadaşım fatma'nın siteye ekleyeceğim son, sitenin ise ilk delik işi örnekleri. aslında bir mefruşat örneği daha var ama onu bir dahaki gidişimde çekeceğim. herhalde oda sitenin ilk mefruşat örneği olur.
delik işi de çok sade ve güzel nakışlardan. tabi birde ziyan olan kumaşlar olmasa:)

fiskosun yapılışı:

  1. çiçeklerin orta kısmını ajur tekniği,kenarlarını da petek yapın.
  2. yaprak içlerini beşe beş tekniği ile yapın.
  3. örtünün göbeği, çiçeklerin dış kenarı ve örtünün kenarını birit tekniği ile sarıp, bitirin.
not: eğer fiskosun açık şeklini görmek isteyen olursa fotoğrafını bir dahaki gidişimde çekip ekleyebilirim.

delik işi şömentabl
şömentablın yapılışı:
  1. motiflerin ortasını ve çiçeklerin taç yapraklarını ajur tekniğiyle yapın.
  2. yaprak kenarları ve örtünün etrafını yarım daire çizerek, birit tekniği ile sarıp, bitirin.

domates oyası

domates oyası
bir haftadır siteye örnek eklemedim. aslında siteye bir örgü örneği eklemem gerekiyordu. fakat ben bunun hırkam olmasını istedim. hırkamda cuma gününden beri dikilmesi için annemde, bir türlü elime geçiremedim. yarın hacer hırkamı getirirse ilk fırsatta ekleyeceğim. artık biraz fazla örnek eklersem herhalde kendimi affettirebilmiş olurum.
tabi bende bu arada boş durmadım. sitenin yorum sistemini değiştirdim. artık "yorumlar"a tıkladığınızda başka bir pencere açılmayacak. gelen sayfanın altındaki forma yorumlarınızı yazacaksınız. her yorum ait olduğu konunun altında görüntülenecek. yorumlarınızı türkçe bir forma yazmış olacaksınız. yorum sistemi yeni olduğundan bazı hatalar olabilir. artık beni mazur görürsünüz. yorumların çok küçük bir kısmını da yarın ekleyeceğim siteye. ayriyeten yenilikler arasında sayfanın sağına eklediğim "yeni yorumlar" ve "en çok yorum alanlar" kısmı var. artık bunca yenilikten sonra yeni sitenin tarihini biraz daha ileri atabilirim, ne dersiniz:)
aycan oya isteğini unutmadım ve senin için sitenin ilk oya örneğini ekledim.
malzemeler:

  • beyaz naylon oya ipliği
  • kırmızı- yeşil-beyaz ebruli oya ipliği
yapılışı:
  1. başlarken ebruli iplikle ucuca üçgen bir görünüm oluşturacak şekilde örümcekler yapın.
  2. örümceğin üstüne domatesi* yapmak için 3 zincir çekip geriye doğru batın. içini 10 biritle doldurun.
  3. yapraklar için de 6'şar zincir çekin. 4 kerede çıkın. ve içlerini sık iğne doldurun. tekrar üçgen görünümlü örümcekler yapın. bu şekilde oyanın üst kısımını tamamlayın.
  4. alt kısmada beyaz iplikle her örümcek arasında 10 zincir çekip batın.
  5. bitirdiğiniz oyayı zürefa yapılmış tülbente dikerek tutturun.
*domatesi örerken kırmızı, yaprakları örerken yeşil ipliğin denk gelmesine dikkat edin.

ördüğüm ilk hırka


2 günlük bilgisayar muhalefetinden sonra sonunda hırkamı ekleyebildim. kazara silinen bir dosya sonucu bilgisayardaki bütün dosyalarım ve siteye ekleyeceğim bütün fotoğraflarım karanlığa gömüldü. neyse ki sizin gönderdiğiniz fotoğraflar mailimde olduğu için onlar kurtuldu. bu arada ben zararımı telafi edip yeni fotoğraflar çekene kadar, sizden gelen örnekleri yayımlamaya ağırlık vereceğim.
hırka ördüğümü ilk olarak burada duyurmuştum. sırt kısmı ve sağ ön kısmı örerken herşey çok iyiydi ta ki sol ön kısmın koltuk altına gelene kadar... birde ne göreyim elimde 2 tane sağ kısım olmasın mı? tabi hüsrana uğradım, o kadar uğraştan sonra. sol kısmı söktüm ve yeniden örmeye koyuldum. ayriyeten söküp ördüklerimde cabası. işte benim acemi çaylaklık çalışmalarımda böyle.
ilk ördüğüm hırka olduğu için desenli olmasına cesaret edemedim. iyiki de etmemişim.
malzemeler:

  • 500 g. ip
  • 6 no şiş
  • 8 no şiş
yapılışı:
  1. hırkanın etek ve kol ucunun ilk 6 sırasını, yakanın ise tamamını 6 nolu şişle haroşa örün. geri kalan kısmı 8 no şiş ile düz örün.
  2. sırt kısmını 62 ilmek, ön kısımlarını 32'şer ilmek ve kollarını da 30 ilmekle başlayın.
  3. hırkanızın üzerinizde emannet gibi durmasını istemiyorsanız; kol oyuntularını yapmayı unutmayın.
  4. hırkanızı düğmeli yapacaksanız sağ ve sol ön parçanın ilik-düğme patı için 5 ilmeğini haroşa örün. eğer fermuarlı yapacaksanız bunu dikkate almayın.
  5. son olarak ördüğünüz parçaları birbirine dikin.(ya da benim gibi annenize diktirin:))
not: hırka 40-42 bedene göre yapılmıştır.

elinizden gelenler 5

eğer site okuyucusu arkadaşlardan gmail isteyen olursa bendeki davetiyelerden gönderebilirim. istemek için bir yorum bırakmanız yeterli. ayrıca birkaç haftadır sizlerle paylaşmak istediğim "zehirli maddeler kullanmadan evde temizlik" adlı bir yazı var. ben çok beğendim, sizlere de tavsiye ederim. en azından çocuklarımıza daha temiz bir yaşam bırakmak adına. son olarak sizlerden bir ricam olacak. yorumlarımızı ilgili başlığın altına yazarsak, hem konuyu dağıtmamış oluruz, hem de o başlıkla ilgili yorum okuyan arkadaşlar da ilgisiz şeyler okumamış olur. blogger'ın yorum sisteminden dolayı yazdığınız yorumlar hemen gözükmüyor olabilir. bu yüzden bir yorumu bir kere göndermeniz yeterli olacaktır.

güllü örtü
serra hanım'ın 2. grup dantellerini bugün ekledim. birde makramesi var. onu sonra ekleyeceğim.

güllü örtü: bu takımı yeni eve taşınan teyzeme yapıp göndermiştim, ayrı ülkelerde oturuyoruz da. göndermeden scannerda taramıştım saklamak için. ortadan başlanarak motif takibediliyor. çok kolay yapılan bir model.

melekli yastık
melekli yastık: şablonu takibederek örün. arkasını ve kirpiklerini yastığı kullanacağım zaman yapmayı düşünüyorum. fotoğraftan başka modeli de gönderiyorum, yapmak isteyen arkadaşlar olursa kolay olsun diye.

yastık şablon
serra hanım şablonu buradan almış. ellerinize sağlık!

kırmızı balık

balık yapımını ta ilkokul sıralarında öğrenmiştik. şimdi de hacer ile beraber hafızamızı biraz zorlayarak ömer'e kırmızı bir balık yaptık. güneş de ışıl ışıl olunca detaylı bir şekilde çektik balığın yapılışını. biz kırmızı elişi kağıdı kullandık. elişi kağıdını kare olarak kestik ve aşağıdaki yolları izledik. son karedeki gibi balığınızın kuyruğunu açıp kapatırsanız, ağzının açılıp kapandığını göreceksiniz. kırmızı balık, rengi kırmızı ve hareketli olduğu için ömer'in favori oyuncakları arasında yerini aldı bile.

kırmızı balık yapılışı

zeytin dalı

zeytin dalı
bu bileklik yapılırken 30 adet siyah minik kristal boncuk kullanıldı.

  • arkası düz bir çiviye bir boncuk takıp, ilk çivinin halkasının içinden geçirip çivinin ucunu eğin.
  • istediğiniz büyüklüğe gelene kadar çivileri bu şekilde içiçe geçirin.
  • en son klipsi takın.

çanakkale şehitlerine...

geçen sene haziran ayında çanakkale'deki şehitliklere yaptığımız ziyarete kadar, bu savaş hakkında okuldaki tarih kitaplarında öğrendiğimiz resmi tarihten başka bir bilgim yoktu. benimde tarihle aram hiçbir zaman iyi olmamıştır. şehitliklere gidip seddül bahir, sargı yeri, conk bayırı, morto koyunu gördükçe, seyid onbaşı, yahya çavuş, mehmet çavuşları dinledikçe savaşın o inanılmaz dehşetini bir nebze olsun anlayabildim sanırım. kimi şehit oldu, kimi yetim kaldı, kimi evlatsız, kimi eşsiz. hele askerlerin annelerine, eşlerine yazdıkları mektupları, yaşanan mucizevi olayları duydukça kendimi tutamayıp ağlamıştım. çanakkale zaferi'nin 90. yıl dönümünde şehitlerimizi buradan rahmetle anıyorum.

savaşa giden kadınlar
...
...
vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
bir hilal uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor!
ey, bu topraklar için toprağa düşmüş, asker!
gökten ecdad inerek öpse o pak alnı değer.
ne büyüksün ki, kanın kurtarıyor tevhid’i...
bedr’in aslanları ancak, bu kadar şanlı idi.
sana dar gelmeyecek makber’i kimler kazsın?
“gömelim gel seni tarihe” desem, sığmazsın.
....
....
ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber,
sana ağuşunu açmış duruyor peygamber.

mehmet akif ersoy

not: fotoğraf buradan alınmıştır.

bahar & yeşil

bahar & yeşil

boncuklu çanta

bu aralar ev ev dolaşıp fotoğraf çekmeye başladım. sonunda bir baktım ki elimde bir yığın olmuşlar. artık yemem içmem siteye eklerim herhalde:) gerçi fotoğraflardan daha zoru da örnekleri anlatmak ya.
fotoğraf çekmeye çarşamba günü fatma yengemden başladım. hemen ertesi günü yeğenim zeynep siteye ekleyip eklemediğimi sordu, onların örneklerinden. bende eklemedim deyince, zeynep üzülmüştü. artık üzülme zeynep! bak senin ördüğün çantayı ekledim bile:)

boncuklu çanta
malzemeler:

  • siyah orlon ip
  • krem rengi orlon ip
  • 3 adet renkli boncuk
yapılışı:
  1. siyah iplikle 35 ilmek üzerine 25 sıra haroşa örün. kapak kısmı için her sırada 2'şer ilmek kesip, çantanın asıl kısmını bitirin.
  2. sapları için de gene siyah iplikle, istediğiniz kalınlık ve uzunlukta haroşa örün, sapları çantaya dikin.
  3. çantanın, kapağının ve sapın yan kısımlarını krem rengi iple kirpik geçin.
  4. çantanın üzerine boncukları ve çiçekleri işleyin. kapak kısmındaki boncuk için bir delik açın. ve boncuğu delikten geçirerek çantayı kapatın.

pıtrak

pıtrak
merve elişiseverlerin arasına yeni katılmış. ve yorumunda kolay dantel örnekleri istemiş. merve bu örnek oldukça kolay. ve yapılınca da çok güzel bir duruşu var. hani derler ya iğne oyası gibi duruyor. aynen öyle. detay fotoğraftan da gayet rahat anlaşılıyor. hatta zincirlerini bile sayabilirsiniz. gene de anlaşılmayan bir kısım olursa yorum bırakabilirsiniz.

pıtrak detay
şimdide size nagihan'ın maili sayesinde tanıştığım bir siteden bahsetmek istiyorum. sitenin ismi bebek kokusu. sitede çok yararlı bölümler var. fakat bunların bazılarından yararlanmak için üyelik gerekiyor. sitede anneler ve çocuklar için herşey düşünülmüş, isterseniz forumlara katılıp doktorlara soru sorabilirsiniz, isterseniz hanımların tecrübelerinden faydalanabilirsiniz, isterseniz çocuğunuz için bir fotoğraf albümü hazırlayabilir ve onun için bir günlük bile tutabilirsiniz.. bunlar gibi daha birçok şey. fakat ömer ve benim en çok hoşumuza giden kısım ise çocuk bahçesi oldu. çocuk bahçesi'nde hem eğlendirici hem öğretici çok güzel oyunlar var. boyamalar, hayvan yiyecekleri, annemi kaybettim, hayvan sesleri ömer'in gözdelerinden oldular bile. eğer bunları beğenmedim derseniz pasta, kardan adam , böcek yapabilir ya da çöp toplayabilirsiniz. ama unutmayın bu kısım için üye olmanız gerekiyor.
tebrikler bebek kokusu, teşekkürler nagihan!

anket

anket dün sonuçlandı. fakat katılım çok az oldu, 8 kişi katıldı. bu yüzden çok fazla belirleyicilik içermiyor. aslında gönül isterdi ki anketi sitede yapabileyim. ama blogger'ın kısıtlı imkanlarından dolayı bunu gerçekleştiremedim. hazırlamakta olduğum sitede bunlar için daha fazla imkanım olacak. anket hakkındaki yorumlarınızı bekliyorum. sonuçlar şöyle:

fiyonk'ta en fazla hangisini görmek istersiniz?

seçenekler oylar %
danteller 1 12.50%
örgüler 3 37.50%
nakışlar 1 12.50%
çocuklar için elişleri 1 12.50%
takılar 2 25.00%

elinizden gelenler 6

bugünden itibaren, siteye okuyuculardan gelen örnekleri "elinizden gelenler" başlığı altında ekleyeceğim. buna göre diğerlerinin başlıklarını da değiştirdim. birde bugün "okuduğum bloglar" kısmına bana link veren amatör yazarlar, yemek günlüğüm, kahire günlüğü ve anne ve bebeği'ni de ekledim. fiyonk'u link vermeye değer bulduğunuz için çok teşekkürler.
serra hanım sağolsun beni hiç yalnız bırakmıyor gönderdiği örnekleriyle. örneklerin şablonlarını da gönderiyor olması ayrı bir ince düşünce. bugün, önceden gönderdiği kanaviçeleri ekliyorum. ekleyeceğim bir grup danteli daha var. onları daha sonra eklerim.

kanaviçe çiçek ve mum
"yurtdışına evlenip gelen diğer arkadaşlar gibi, çeyizimin büyük kısmı annemde kaldı. o yüzden yaptıklarımdan gönderebileceğim çok örnek yok.:)) bu modeldeki mumları işlemedim. ilk geldiğimde uğraşacak vaktim çok oluyordu. modeli internetten bulmuştum ama ne yazık ki kaynağını hatırlamıyorum. örtünün 2 karşılıklı köşesine yaptiktan sonra, diğer iki köşeye ise tek olarak motifin ortasındaki çiçeği işledim. örtünün boyutlarına göre hepsi de işlenebilirdi. ve ya modeli tekrar ederek 4 defa da göbek de yapılabilir. umarım beğenilir."

kanaviçe çiçek ve mum şablon
(şablonun kaynağını bilen varsa buraya ekleyebilirim)

kanaviçe kalebekler
"bu gönderdigim kelebekli seti eşim görüp almış. o alınca yaptım tabi. ben şimdilik çerçeveye koyup fotoğrafını çektimse de, örtüye de işlenebilir."
ilginiz için çok teşekkürler serra hanım!

kanaviçe kalebekler şablon

kristal küpeler


kristal boncuklardan yapıldığı için bu ismi verdik.

.

gül
yumulmaya uğraşma ey gül! artık gonca olamazsın.
a. n. asya

kalpli fiskos

kalpli fiskos
"ellerinize sağlık" kısmına aslı'nın yorumunda öreceğini yazdığı haroşa güzeli yastığını ekledim. yastık hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler aslı'nın sandığı'na gidebilir.
alev burada ve burada fiskos örneği aradığını yazmış. sonunda bende insafa geldim ve aynur yengemin çok beğendiğim bir fiskosunu ekledim. eteklerindeki şekiller kalbe benzediği için bu ismi verdim.

kalpli fiskos göbek kısmı
yapılışı:

  1. orta kısımda 12 kafesle başlayın. içlerine ilk sırada 5 birit doldurun. birit sayısını her sırada 1 arttırın. dolgu ve kafeslerle orta kısmı bitirin.
  2. kalp desenin yanlarını biritlerle ortasını ise sık iğne ile örün. 20 sık iğneyle başlayın ve sık iğne sayını her sırada 2 azaltın. her sırada 8'er tane kalp motifi örün.*
  3. uç kısmın oyasını yaparak bitirin.
* kalp desenlerin her sırada bir önceki sıranın arasına gelmesine dikkat edin.

kalpli fiskos detay

elinizden gelenler 7

bahar dalı
nazlı yorumunda bahsettiği örneği gönderdi. sağolsun beni zor durumda bırakmamış. hem en detayıyla örneği anlatmış, hem de fotoğraflarını çekmiş, ismini bile vermiş. çok zahmet verdik sana nazlı, çok teşekkürler.

bahar dalı:

yapılışı:

  1. 1. sırada 10-12 zincir çekip bir halka oluşturun. 8 tane kutucuk yapıyoruz. Kutucuk aralarındaki zincirler 3’er tane.
  2. 2. sırada alt sıranın kutucuklarını 4'er birit ile doldurun. dolguları yaparken tığa ipliği bir kez dolayın ( yani normal birit ).
  3. 3. sıra: alttaki sıranın boş kutu kısımlarına 3’er birit ile doldurun. yalnız, bu biritleri yaparken ipliği tığa iki kez dolayın (uzun birit). dolgu aralarında 7 zincir çekin.
  4. 4. sıra: boş kutucukları 9 birit ile doldurun, bunlar da uzun birit olacak. arada ise 5 zincir çekin.
  5. tığ ile işimiz bitti. örneğin arka yüzünü çevirip iğne oyasına başlayın. iğne ile ortalama her biritin başına batarak basit ilmekler atın. piramit gibi yapın.
  6. en üst sırayı da renkli ip yada sim iple geçin.
  7. en sonunda da motifin ortasına renkli yada simli iple biritlerin üzerine gelecek şekilde biritle dolgu yapın. biritler 4 veya 5 tane olabilir( ipin kalınlığına göre ). 3 ila 4 zincir çekip diğerine geçin. bu şekilde tamamlayın.
ben 60 numara naylon iplik kullandım. naylon ipin ütüsü daha kolay ve iğne ile yapılan dantellerde tercihimdir. bu örneği halam yaptı. halamda bütün dantellerinde naylon ip kullanıyor.

bahar dalı detay

pembe rüya

pembe rüya bileklik
kopmuş, dağılmış boncuklarınız varsa işte size değerlendirmek için güzel bir fırsat. elinizde kalan birbiriyle uyumlu boncukları çivilere geçirip kalın zincire tutturun. birde boncukların arasına minik boncuklar ve metal aksesuarlar da eklerseniz, oldukça hareketli bir bileklik sahibi olabilirsiniz.ille de aynı tonlarda boncuk kullanmanız şart değil, zıt renklerle de çok şık bir uyum sağlayabilirsiniz.
not: bugün siteye "ellerinize sağlık" adında yeni bir bölüm ekledim. siteden örneğini alıpta yaptığınız elişlerinizi bu bölümde sergileyebilirsiniz. şimdilik sadece betül'ün örümcekli şalı var. umarım sizden gelecek fotoğraflarla zengin bir bölüm olur. elişlerinizin fotoğraflarını saadetkasapoglu@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.
aslı'da blogunda bana link vermiş. teşekkür ederek ben de ona bir link veriyorum. gelen maillerde hep türkçe elişi siteleri soruluyor. bu blogta linklerime eklediğim ilk türkçe elişi blogu. türkçe elişi sitesi arıyorsanız hele de kırkyama seviyorsanız bence gezmeye değer bir blog.

nostalji


eskiden banyo dolabı olmadığı için diş fırçalıklar örülürmüş. elbiselik örtüsü, koltuk örtüsü, tüp örtüsü benim aklıma gelenler. kim bilir daha neler vardır benim bilmediğim. hatta anlatılır ki; "leğene örtümü yapıyorsun?" diye takılırlarmış birbirlerine hanımlar:) tabi çoğu geride kaldı, hala anadolu'da yapanlar yoksa.
aynur yengemin sandığında görür görmez fotoğrafını çektim diş fırçalığın. umarım sizlere de bir nostalji yaşatabilmişimdir..

elinizden gelenler 4

bu aralar siteyi fazla ihmal ettiğimden, şikayet mailleri gelmeye başladı yavaş yavaş. bundan böyle daha fazla örnek eklemeye çalışacağım. sizlerin de yardımlarıyla tabi.
cuma akşamı annemden gelir gelmez maillerimi kontrol ettim. ve birbirinden güzel dantel örnekleriyle karşılaştım. serra hanım örnekleri anlatmayla kalmamış yanlarına anılarını da serpiştirmiş. umarım arkadaşınızın izini bulursunuz. belki de ikinizin de elişiye olan merakı sizi bu sitede buluşturur. ne dersiniz?
"evimde ne kadar dantel varsa fotoğrafını çekmeye başladım" diyor serra hanım. yalnız dantelleri çekmeyin, elişi olan herşey kabulümüzdür. kim bilir sizde daha ne cevherler vardır.
serra hanım epeyi örnek gönderdiğinden dantelleri iki kısım halinde yayımlamayı düşündüm. birinci kısım havlu kenarları. ikinci kısım da ise yastık ve yatak odası takımı örneği var. ikinci kısmı daha sonra yayımlamayı düşünüyorum. biraz merak edin bakalım:)
her örneğin yapılışını altına ekledim. söz serra hanımın:

yaprak havlu kenarı
yaprak: bu modeli bir arkadaşım bana yapıp getirmişti yıllar önce. kendisini hayır ile anıyorum. inşallah iyidir çünkü izini kaybettim. birgün tekrar görüşmek nasibolur inşallah.

  1. önce yaprakları (uçlar) tek tek yapın . ikinciyi yaparken birinci ile de birleştirin. sonunda elinizde sadece renkli ipten uç olacak.
  2. file kısmı yapın, arada renk değiştirerek sarı satır ile devam edin. filenin uç kısmına gelince sarı yapraklar ile birleştirerek tamamlayın.
kalp havlu kenarı
kalp: kısa kenardan başlayarak modeli takibedin.

kirpik havlu kenarı
kirpik:

  1. uzun file kenardan başlayın.
  2. uçları için önce istediğiniz uzunlukta zincir çekin, sonra bir kafes yapın, geri kalanını ise doldurarak zincir çekmeye başladığınız yere dönün.
piramit havlu kenarı
piramit:
  1. önce file kısmı yapın, sonra uçları.
  2. son olarak ise renkli iple kenarlara ve piramitlere şekil verin.
çok teşekkürler serra hanım..

kurşuni kolye ve küpe

kurşuni kolye ve küpe
hacer ile birlikte aslı'nın kolyelerine özenip bir porselen horozun üzerinde çektik takıların fotoğrafını. kolye, kurşuni renkli silindir ve yuvarlak boncuklar misinaya geçirilerek yapıldı, ucuna klipsi takıldı. kolyenin orta kısmına denk gelen yerlere çivilere geçirilmiş boncuklar dikine yerleştirildi. küpe de, küpe aparatının ucuna 3 cm lik zincir geçirilmiş boncuk takılarak yapıldı. (beading)

delik işi fiskos ve şömentabl

gruba "fiyonk'ta en fazla hangisini görmek istersiniz?" sorulu bir anket açtım. gruptaki yahoo üyesi olan arkadaşlar buradan, yahoo üyesi olmayan arkadaşlar ise mail adreslerine gelen linke tıklayarak ankete katılabilirler. gruba üye olmayanlar da sağ taraftaki kutucuğa mail adreslerini yazıp üye olabilirler. siteyi sizin beklentilerinize göre şekillendirmek için böyle bir anket yapmayı uygun buldum. 20 gün kadar açık kalacak. sonucunu buradan açıklayacağım. çıkan sonuca göre siteyi şekillendirmeyi düşünüyorum. ankete ne kadar çok katılım gerçekleşirse o kadar çok gerçeklik payı olur.

delik işi fiskos
arkadaşım fatma'nın siteye ekleyeceğim son, sitenin ise ilk delik işi örnekleri. aslında bir mefruşat örneği daha var ama onu bir dahaki gidişimde çekeceğim. herhalde oda sitenin ilk mefruşat örneği olur.
delik işi de çok sade ve güzel nakışlardan. tabi birde ziyan olan kumaşlar olmasa:)

fiskosun yapılışı:

  1. çiçeklerin orta kısmını ajur tekniği,kenarlarını da petek yapın.
  2. yaprak içlerini beşe beş tekniği ile yapın.
  3. örtünün göbeği, çiçeklerin dış kenarı ve örtünün kenarını birit tekniği ile sarıp, bitirin.
not: eğer fiskosun açık şeklini görmek isteyen olursa fotoğrafını bir dahaki gidişimde çekip ekleyebilirim.

delik işi şömentabl
şömentablın yapılışı:
  1. motiflerin ortasını ve çiçeklerin taç yapraklarını ajur tekniğiyle yapın.
  2. yaprak kenarları ve örtünün etrafını yarım daire çizerek, birit tekniği ile sarıp, bitirin.

iğne oyası teknikleri (needlework techniques)

iğne oyası ile ilgili siteler aradım. hatta birkaç site de bulmuştum. ama sanki onlar bizim yaptıklarımız gibi değildi ya da bana öyle geldi. ya da ben aramasını beceremedim. neyse ki nazlı bizi kimselere muhtaç etmedi. (needlework techniques)
nazlı siteye yeni bir bölüm eklenmiş oldu sayende. artık teknikleri de anlatmaya başladık. bakalım daha ne atılımlar gerçekleştireceğiz:) o kadar güzel anlatmışsın ki ben bile başlayacağım yakında iğne oyası yapmaya. zaten bilgisayar masamı bir görseniz bir tarafta elişi çantam,tığım ve örmekte olduğum dantel, diğer tarafta türkçe sözlük, ingilizce notları, web tasarım kitabı, şiir-güzel söz defterim ve yeni blog ile ilgili hosting firmalarını yazdığım, logoyu tasarlamaya çalıştığım müsvetteler. neyse lafı uzatmayayım, şimdi merak etmişsinizdir teknikleri.
sağol nazlı, ellerin dert görmesin! (resmi daha büyük görmek için üzerine tıklayın.)

iğne oyası teknikleri

  1. iğneyi kumaşa normal bir şekilde geçirin.
  2. iğneyi ilk battığınız yerin biraz ilerisinden aynı şekilde tekrar kumaşa batırın. fakat ilk battığınız yerden çıkan ip iğnenin üzerinde olacak.
  3. iğnenin delik kısmından ipi tutup, iğnenin altından dolayın.
  4. ipi kendinize doğru yatırın.
  5. yavaşça iğneyi çekin.
  6. iyice çekip düğümleyin.
  7. yine aynı mesafe uzaklıkta bir batış daha yapın ve aynı düğüm işlemini tekrarlayın.
  8. bombeler yaparak devam edin.
  9. üst sıraya geçerken kumaşın arka yüzünü çevirin. bombesiz bir dönüş düğümü atın. dönüşleri hep bu şekilde yapın.
  10. ikinci sırada iğneyi alttaki sıranın bombelerinin ortasına batın. ve yine bombeli düğüm yaparak devam edin.
  11. pramitimiz bitmiştir. üzerine aynı işlemi ( bombeli düğüm ) yaparak simli yada renkli iple çevreleyebilirsiniz. iğne oyasında genel teknik bu düğüm olayıdır.
  12. bombeleri uzunlu kısalı bırakarak modeller değişir.
umarım anlaşılır bi tarif olmuştur. bombeleri (belki de iğne oyasında böyle bi tabir yok ama ancak böyle ifade edebildim) biraz abartılı yaptım anlaşılsın diye. boyutunu siz ayarlayabilirsiniz.
sevgiler..

not:bugün annemde olacağım için yorumlarınıza cevabı ancak yarın yazabilirim. nazlı artık gelen sorular sana emanet:)

domates oyası

domates oyası
bir haftadır siteye örnek eklemedim. aslında siteye bir örgü örneği eklemem gerekiyordu. fakat ben bunun hırkam olmasını istedim. hırkamda cuma gününden beri dikilmesi için annemde, bir türlü elime geçiremedim. yarın hacer hırkamı getirirse ilk fırsatta ekleyeceğim. artık biraz fazla örnek eklersem herhalde kendimi affettirebilmiş olurum.
tabi bende bu arada boş durmadım. sitenin yorum sistemini değiştirdim. artık "yorumlar"a tıkladığınızda başka bir pencere açılmayacak. gelen sayfanın altındaki forma yorumlarınızı yazacaksınız. her yorum ait olduğu konunun altında görüntülenecek. yorumlarınızı türkçe bir forma yazmış olacaksınız. yorum sistemi yeni olduğundan bazı hatalar olabilir. artık beni mazur görürsünüz. yorumların çok küçük bir kısmını da yarın ekleyeceğim siteye. ayriyeten yenilikler arasında sayfanın sağına eklediğim "yeni yorumlar" ve "en çok yorum alanlar" kısmı var. artık bunca yenilikten sonra yeni sitenin tarihini biraz daha ileri atabilirim, ne dersiniz:)
aycan oya isteğini unutmadım ve senin için sitenin ilk oya örneğini ekledim.
malzemeler:

  • beyaz naylon oya ipliği
  • kırmızı- yeşil-beyaz ebruli oya ipliği
yapılışı:
  1. başlarken ebruli iplikle ucuca üçgen bir görünüm oluşturacak şekilde örümcekler yapın.
  2. örümceğin üstüne domatesi* yapmak için 3 zincir çekip geriye doğru batın. içini 10 biritle doldurun.
  3. yapraklar için de 6'şar zincir çekin. 4 kerede çıkın. ve içlerini sık iğne doldurun. tekrar üçgen görünümlü örümcekler yapın. bu şekilde oyanın üst kısımını tamamlayın.
  4. alt kısmada beyaz iplikle her örümcek arasında 10 zincir çekip batın.
  5. bitirdiğiniz oyayı zürefa yapılmış tülbente dikerek tutturun.
*domatesi örerken kırmızı, yaprakları örerken yeşil ipliğin denk gelmesine dikkat edin.

elinizden gelenler 8

ben birşeyleri değerlendirmeyi çok severim. sanırım nagihan ile bu konuda da benziyoruz. dün ilkokuldaki hatıra defterim elime geçti. o zaman eski bir defteri alıp nerde bir resim bulduysam -bilhassa gelin ve barbie resimleri- yapıştırıp hatıra defteri yapmıştım. okuyunca eskilere gittim birden. birde o zamanlar çok severek, okul tatil demeden izlediğim bir mexico dizisi vardı. ismi "zenginler de ağlar". orada marianna vardı sanırım gerçek adı "veronica castro" idi. onun gazeteden kesilmiş resimlerini buldum defterimin arasında. insan bir tuhaf oluyor doğrusu. bunu da sizlerle paylaşmak istedim. belki o zamanlar benim gibi bu dizinin hayranları vardır aranızda.
gelelim nagihan'dan kapı boncuğuna:

"boş kaldıkça anneme yaptığımız bir kapı boncuğu. ismi deli kızın türküsü. içimden öyle geldi, öyle dedik. çünkü çok basit ama oyalayıcı. deli ediyor insanı.. maliyeti çok düşük ama uğraşı, emeği çok. kapıya bırakılan ya da gittiğimizde aldığımız market reklam kağıtlarını değerlendirmiş oluyoruz böylece..

malzemeler:
  • marketlerin aksiyon kağıtları (insert)
  • ince bir şiş
  • uhu
  • boncuk
  • naylon ip
  • makas
yapılışı:
  1. kağıtları istediğiniz boyutlarda üçgen şekilde kesin.
  2. kestiğiniz üçgenin tabanına şişi koyup onu sigara böreği misali orta sıkılıkta uca kadar yuvarlayın. ucunu uhulayın. kağıt boncuklar tamam. bunlardan yüzlerce yapın.
  3. daha sonra bir bu kağıt boncuktan, bir renkli boncuk alarak kapı büyüklüğünde dizin.
  4. kağıt boncukları açık renk vernikle bir kat boyayın. kuruyunca tahta boncuğa dönüşüyor. işlem tamam güle güle kullanın...
tahta boncuk yapıp başka süslemelerde de kullanabilirsiniz.

ördüğüm ilk hırka


2 günlük bilgisayar muhalefetinden sonra sonunda hırkamı ekleyebildim. kazara silinen bir dosya sonucu bilgisayardaki bütün dosyalarım ve siteye ekleyeceğim bütün fotoğraflarım karanlığa gömüldü. neyse ki sizin gönderdiğiniz fotoğraflar mailimde olduğu için onlar kurtuldu. bu arada ben zararımı telafi edip yeni fotoğraflar çekene kadar, sizden gelen örnekleri yayımlamaya ağırlık vereceğim.
hırka ördüğümü ilk olarak burada duyurmuştum. sırt kısmı ve sağ ön kısmı örerken herşey çok iyiydi ta ki sol ön kısmın koltuk altına gelene kadar... birde ne göreyim elimde 2 tane sağ kısım olmasın mı? tabi hüsrana uğradım, o kadar uğraştan sonra. sol kısmı söktüm ve yeniden örmeye koyuldum. ayriyeten söküp ördüklerimde cabası. işte benim acemi çaylaklık çalışmalarımda böyle.
ilk ördüğüm hırka olduğu için desenli olmasına cesaret edemedim. iyiki de etmemişim.
malzemeler:

  • 500 g. ip
  • 6 no şiş
  • 8 no şiş
yapılışı:
  1. hırkanın etek ve kol ucunun ilk 6 sırasını, yakanın ise tamamını 6 nolu şişle haroşa örün. geri kalan kısmı 8 no şiş ile düz örün.
  2. sırt kısmını 62 ilmek, ön kısımlarını 32'şer ilmek ve kollarını da 30 ilmekle başlayın.
  3. hırkanızın üzerinizde emannet gibi durmasını istemiyorsanız; kol oyuntularını yapmayı unutmayın.
  4. hırkanızı düğmeli yapacaksanız sağ ve sol ön parçanın ilik-düğme patı için 5 ilmeğini haroşa örün. eğer fermuarlı yapacaksanız bunu dikkate almayın.
  5. son olarak ördüğünüz parçaları birbirine dikin.(ya da benim gibi annenize diktirin:))
not: hırka 40-42 bedene göre yapılmıştır.

dokuzgen fiskos

gruba site hakkında okuyucularla paylaşmak istediğim bir mail gönderdim. merak edenler maillerini kontrol edebilir. (http://groups.yahoo.com/group/fiyonk/)
çok feci bir halde migren baş ağrım olduğundandan yalnız fiskosun birkaç fotoğrafını ekleyebildim. umarım iyileşince detaylarını ve bütün resmini eklerim. lütfen beni mazur görün.
geçmiş olsun dileklerini ileten herkese çok teşekkürler. şu an çok iyiyim. ve sahip olduğum herşeyin kıymetini şu an daha iyi anlayabiliyorum.
kendime not:
doktorun verdiği bir ilaç bile olsa; ilacın prospektüsünde migren tipimle ilgili "... migren tipinin tedavisinde kullanımıyla ilgili herhangi bir veri mevcut değildir" diye yazıyorsa o ilacı kesinlikle içme!! (never eat and drink!)


alev vur dedin öldürdüm:)
merve sen ve senin gibi yeni başlayanlar için bence çok rahatlıkla yapılabilecek bir örnek. hacer'in hediye ettiği mumlarda çok güzel durdu üzerinde. hacer her seferinde "abla bu bibloyu da dantelin üstüne yerleştirelim, şu süste şurada dursun" diye hep bir aksesuar yerleştirir fotoğraflara. ben de "ya onlar zaten güzel boşuna uğraşma" der dururdum. ama bu sefer suç benim. hacer'in bir günahı yok:)


yapılışı:
  1. birinci sırada büyük bir halka yapın ve içini 36 biritle doldurun.
  2. ikinci sırada biritlerin üstüne 4'er birit arayla 10'ar zincir çekip batın.
  3. üçünü sırada gene 10'ar zincir çekin ve 2'şer birit yapın.
  4. dördüncü sırada alttaki zincirin üzerine 10'ar birit yapın.
  5. örnekli kısıma 2 tane ikişer biritle başlayın ve her sırada birit sayısını 1 arttırın. ve örnekli kısımdan toplam 15 tane yapın. (örnekli kısım dediğim dokuzgenin köşeleri oluyor.)
  6. en uca oyasını geçin.

not: bu ara ingilizcemi ( english ) ilerletmeye çalışıyorum. ufak tefek ingilizce kelimelere rastlayabilirsiniz. şaşırmayın diye söyledim:)

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks Design